Over mijzelf

Mijn naam is Marian Aarden, registerpsycholoog NIP. Je bent waarschijnlijk op zoek naar een psycholoog in Gouda en omstreken, mijn praktijk is in Reeuwijk- Brug. De eerste stap is gezet, fijn dat je deze website hebt gevonden!

Ik ben opgegroeid, als oudste van vijf kinderen, in de Noordoostpolder. Ik kom uit een boerenfamilie, ook mijn vader was boer. Nuchtere en resultaatgerichte mensen. Dat vind je terug in mijn stijl van werken. De polder was strak, kaal en zonder historie. Ik heb dat als kil ervaren en zoek als tegenhang contact, warmte en diepgang. Ook dat vind je terug in mijn manier van werken.

Al vroeg wist ik wat ik wilde worden: huisarts. Het contact met mensen en iets voor hen kunnen betekenen sprak me daarin aan. Uiteindelijke is mijn studie geen medicijnen maar psychologie geworden. Ik heb in Nijmegen  gestudeerd en genoten van mijn studententijd. Al snel wist ik dat ik de therapeutische kant uit wilde. Door een studentenstop in die tijd is mijn afstudeerrichting geen klinische maar sociale psychologie met het accent op toepassingen geworden.

Mijn eerste baan was  bij een opleidingsinstituut van één van de ministeries in Den Haag. We verhuisden naar het Westen en vonden uiteindelijke een drive-inwoning in Reeuwijk. Daar woon ik nog steeds met veel plezier en daar heb ik ook mijn praktijkruimte.

Al snel na mijn afstuderen ben ik begonnen met postdoctoraal-opleidingen. Naast mijn werk als  trainer sociale vaardigheden heb ik een driejarige opleiding gevolgd tot psychotherapeut, waarin alle belangrijke stromingen binnen de psychotherapie behandeld werden.  Daarna heb ik een opleiding Transactionele Analyse gevolgd. Beide opleidingen hebben de basis gelegd voor mijn werk als trainer, coach en therapeut en hebben een belangrijke bijdrage geleverd in mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling. Uiteraard heb ik daarna nog vele kortdurende opleidingen gevolgd. Ik noem er een paar: opleiding tot assertiviteitstrainer, dramatechnieken, oplossingsgerichte therapie, cognitieve gedragstherapie en mindfullness. Ook heb ik een opleiding tot mediator gevolgd en heb dat werk een tijd lang als gecertificeerd mediator gedaan.

Het eerste gedeelte van mijn loopbaan heb ik als trainer sociale- en managementvaardigheden gewerkt. Eerst bij twee overheidsinstellingen, later bij twee commerciële bureaus. Na een aantal jaren als trainer gewerkt te hebben, kwam het accent van mijn werkzaamheden steeds meer te liggen op organisatieadvies. De implementatie van cultuur veranderingen en andere ingrijpende veranderingen in organisaties was de core business van het bedrijf waar ik toen werkte. Trainingen waren daar vaak een onderdeel van. Een substantieel onderdeel van mijn werk in die tijd was het coachen van medewerkers. De coaching was zowel arbeid- als privé gerelateerd.  Het betrof  vaak mensen die vastgelopen waren in de privé situatie of in de werksituatie werden belemmerd door persoonlijkheidskenmerken.

Ik heb gewerkt voor en in allerlei organisaties. Van gemeentes tot multinationals, van kleine familie bedrijven met een machtscultuur tot grote bedrijven met een rolcultuur.  Of ik nu trainingen gaf, coachte of aan tafel zat met het managementteam, de mensen in de organisatie en hun welzijn hadden mijn interesse en vormden mijn drive om dit werk te doen.

Ik heb mijn werk als trainer en organisatie adviseur met plezier gedaan, veel interessante mensen ontmoet, vaak veel plezier gehad in conferentieoorden met de deelnemers en collega’s.  Maar het werk was zwaar, ik was veel van huis en de targets “vlogen me om de oren”. De belangrijkste reden om ander werk te zoeken was echter dat ik merkte dat mijn kracht en affiniteit liggen bij één op één contacten en het persoonsgericht en therapeutisch werken.

Ik vond een baan bij een re-integratie bedrijf waar ik therapeutisch kon werken met mensen die uitgevallen waren met psychische klachten. Daarnaast gaf ik daar trainingen gericht op persoonlijke groei. Er werd bij deze organisatie als methodiek vooral met Transactionele Analyse gewerkt. Dat werk heb ik een paar jaar gedaan tot het bedrijf verkocht werd. De nieuwe eigenaar had een andere visie op re-integreren en mijn contract werd, evenals die van mijn collega’s, niet verlengd.

Al eerder had ik mijn bedrijf “Aarden in Werk” opgericht en kreeg ik via verwijzers cliënten uit de regio. De stap naar gehele zelfstandigheid was dus niet erg groot. Vanaf 2005 werk ik als ZZP-er full time.  Ik heb een aantal grote opdrachtgevers waarvoor ik therapeutische- en coachingstrajecten verzorg.  Het betreft veelal mensen met psychische klachten die uitgevallen zijn voor hun werk. Dat kan zijn door privé omstandigheden, door werk gerelateerde problematiek of door problemen die samenhangen met de persoonlijkheid. Uiteraard kan het ook een combinatie zijn. Daarnaast krijg ik werk gerelateerde coaching opdrachten.

Ik geniet van mijn werk. Het geeft me voldoening als ik zie dat mensen beter worden, dat hun klachten verdwijnen. Wat ik vooral fijn vind, is als ik zie dat mensen oude disfunctionele patronen doorbreken. Dankbaar ben ik dan, dat ik daar een bijdrage aan heb kunnen leveren.

Tot nu toe werkte ik in Dordrecht, Rotterdam en Reeuwijk. Hoe moeilijk ik het ook vond om deze stap te maken, ik heb besloten minder te gaan werken en me te concentreren op mijn praktijk in Reeuwijk. Daar is nu dus ruimte voor extra cliënten.

Naast werk zijn er tal van andere dingen die mijn interesse hebben. Ik wandel en fiets graag, ben geïnteresseerd in kunst, lees graag en vind het fijn samen met mijn man dingen te ondernemen.  De tijd is aangebroken om meer aandacht te besteden aan familie en vrienden en aan bezigheden waar ik tot nu toe te weinig aan toe gekomen ben.

Graag wil ik mijn werk- en levenservaring inzetten om mensen die vastgelopen zijn weer op pad te helpen, mensen te helpen bij het vergroten van hun  welzijn  en mensen te coachen die zich verder willen ontwikkelen.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt